Slaapproblemen bij uw kind

Slaapproblemen bij uw kind

Slaapproblemen komen voor bij baby’s, peuters, maar ook bij volwassenen. Afhankelijk van de leeftijd verschillen de slaapproblemen. De pasgeboren baby moet wennen aan het alleen slapen en het dag – nachtritme leren. Op latere leeftijd gaan ze eerdere moeite hebben met doorslapen, en/of inslapen of worden ze heel vroeg wakker. Slaapproblemen kunnen ook andere psychische en lichamelijke problemen geven.

Centraal zenuwstelsel

De activiteit van het centraal zenuwstelsel speelt een grote rol bij slaapproblemen. We gaan zo goed mogelijk op zoek naar de oorzaak zodat we u en uw kind kunnen helpen. Zo kan stress, te laat eten, teveel prikkels van buiten af, niet genoeg regelmaat, een val op het hoofd en vele andere oorzaken slaapproblemen geven. 

Bewegingsverliezen in het lichaam kunnen storing geven op het slaap – waaksysteem. Het kan ervoor zorgen dat het hormonaalsysteem en zenuwstelsel uit balans raakt en hierdoor de aanmaak van melatonine verstoord wordt. Door deze onbalans kan het lichaam van uw kind moeite hebben met het ontspannen. Deze bewegingsverliezen / blokkades kunnen ontstaan tijdens de geboorte, maar ook op latere leeftijd. Osteopathie kan hier bijzonder goed mee helpen. Wanneer een kind niet goed slaapt kan het overdag ook andere symptomen vertonen zoals overmatig huilenADHD, concentratieproblemen of bijvoorbeeld buikpijn.

Verlaagde Immuniteit

Een tweede oorzaak is een verlaagde immuniteit. Dit ontstaat bijvoorbeeld door een slechte reactie op vaccinaties, voedselintoleranties, antibiotica gebruik, te vroeg stoppen met borstvoeding , enzovoorts. De immuniteit hangt tevens van een goede werking van de darmen af. De slijmvliezen in de darmen moeten gezond zijn. Zodat de slijmvliezen in heel het lichaam oa. de keel en de oren gezond blijven. Een onvoldoende afweersysteem maakt de kans op ontstekingen groter.

Wat doet de osteopaat

Na een uitgebreid onderzoek gaan we, met zachte technieken het lichaam ontspannen. Spanning zit vaak ter hoogte van de schedel, het heiligbeen, de ophangstructuren van de organen in de buik en borstholte, de wervelkolom of het middenrif. De ontspanning zorgt voor een betere balans van het hormonaalsysteem en het zenuwstelsel. 
Samen met de ouders gaan we kijken of we op bepaalde momenten gedurende de dag juist meer of minder prikkels willen stimuleren.

Maak een afspraak

Maak een afspraak of nee contact op om een vraag te stellen