Bekkenbodem specialisme

Bekkenbodem therapie bij de osteopaat

Het doel bij Osteopathie Lindeman is om vrouwen in staat te stellen hun optimale gezondheid te herstellen in verschillende fasen van hun leven, wat verschillende soorten fysieke en emotionele stress kan veroorzaken.

Hoe kijkt een osteopaat naar je bekkenbodem?

Deze stressfactoren worden in verschillende vormen in het lichaam opgeslagen, vaak in het voortplantingssysteem. Buikstructuren (zoals ligamenten, fascia en organen) kunnen bijvoorbeeld aan elkaar plakken op plaatsen waar ze niet met elkaar verbonden zouden moeten zijn. Een dergelijk patroon kan leiden tot lymfatische congestie, gebrek aan mobiliteit en functionele veranderingen die de persoon beperken.

Wat voor gynaecologie klachten?

Vruchtbaarheidsproblemen: hormonale therapie, intra-uteriene inseminatie en in-vitrofertilisatie.
Hormonale onevenwichtigheden: extreem pijnlijke menstruatie, vaginisme en vulvodynie, blaasgerelateerde problemen, endometriose, PCOS, enz.
postpartum en zwangerschap: chronische bekkenpijn (CPP), instabiliteit van de bekkenbodem, traumatische bevallingen, postpartumdepressie, vleesbomen, episiotomie, enz.

Osteopathie verlicht deze spanningen door middel van manuele therapie. Onze technieken kunnen fasciale beperkingen opheffen, strakke ligamenten mobiliseren en verstopte lymfevaten helpen afvoeren. Dit alles kan worden toegepast op het voortplantingssysteem en kan pijnverlichting bieden voor patiënten met chronisch bekkenpijnsyndroom.

We werken op het individu

Het doel is om duidelijke bevindingen, zoals pijn, verminderde mobiliteit van de organen of benauwdheid, te individualiseren. Het uiteindelijke belang is om deze bevindingen op te lossen door het bekkengebied (spieren, botten, fascia, organen) te beoordelen, de tonus van de bekkenbodemspieren te verbeteren en hun fysiologische werking van ophanging, drainage en het vermogen om de gezondheid van de bekkenbodem te garanderen.

De behandeling is sterk geïndividualiseerd en patiëntgericht: een duidelijke uitleg en geïnformeerde toestemming gaan altijd vooraf aan het osteopathisch onderzoek en de beoordeling.

De technieken worden extern en/of intern uitgevoerd om de mobiliteit, gevoeligheid, strakheid van organen, fascia en gewrichten van het bekkengebied te evalueren. Eventuele technieken worden vóór toestemming uitgelegd en toegepast. De technieken zijn geen vervanging voor medisch-diagnostische beeldvorming. Het uitvoeren van echografie, MRI en laparoscopische/histologische diagnose blijft noodzakelijk voor elke medische diagnose.

Maak een afspraak

Maak een afspraak of nee contact op om een vraag te stellen