Chronisch vermoeidheid syndroom (CVS)

Kan de osteopaat helpen?

Als u te horen heeft gekregen dat u lijdt aan Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) heeft u vaak al een lange medische geschiedenis achter de rug. Vaak is dat dan ook de reden dat u te horen krijgt: ‘U zult hiermee moeten leren leven’. In dit artikel beschrijf ik 3 belangrijke redenen die uw vitaliteit sterk kunnen beperken. Wanneer deze gestructureerd kunnen worden aangepakt zult u zich al een stuk beter voelen. 

Een gezond maag-darm kanaal

Een gezond maag-darm kanaal is essentieel voor de verbetering van uw vermoeidheidsklachten. Veel mensen met CVS lijden tevens aan het ‘Leaky gut’ syndroom. Een lekkende darm. De darmen kunnen door verschillende oorzaken hun doorlaatbaarheid vergroten. Hierdoor komt er een hoop rotzooi het lichaam binnen. Om deze gifstoffen vervolgens weer af te breken verbruikt het lichaam een hoop energie, wat het liever voor andere dingen zou willen gebruiken. 

Blokkade van de n. Vagus

De Nervus Vagus is een van de belangrijkste zenuwen in ons lichaam. Deze waarborgt een grote gedeelte van de communicatie tussen de hersenen en de organen. Wanneer deze zenuw geblokkeerd is. Bijvoorbeeld na een val op het hoofd kan deze communicatie stagneren.  Het lichaam kan niet meer efficiënt anticiperen.  U zelf herstellend vermogen wordt hierdoor sterk aangetast. Zolang deze blokkade aanwezig is zult u weinig resultaat boeken bij therapieën. Doordat de osteopaat gespecialiseerd is in de n. Vagus te déblokkeren voelt u weer verbetering van uw gezondheid. 

Mentale gezondheid

Een traumatische gebeurtenis speelt tevens vaak een rol in CVS. Overlijden van geliefdes, onopgeloste ruzies of bijvoorbeeld seksuele aanrandingen kunnen het lichaam sterk uit balans halen. Deze gebeurtenissen kunnen soms zo sterk zijn dat de geest deze trauma’s vergeet. Het lichaam vergeet deze trauma’s helaas niet en kunnen op den duur ervoor zorgen dat het lichaam blokkeert. De energie is dan volledig verdwenen.  De osteopaat kan deze blokkades herkennen en indien nodig zult u doorgestuurd worden naar een andere therapeut. Dit kan bijvoorbeeld een psycholoog of hypnotherapeut zijn. 


  • Osteopathie Lindeman
  • Praktijk Amsterdam Zuid
  • Rooseveltlaan 78
  • 1078 NM Amsterdam
  • Praktijk Amsterdam Centrum
  • Valkenburgerstraat 188e
  • 1011 NC Amsterdam
  • [T] +31 (0)20 26 141 99
  • [E] info@osteopathielindeman.nl