Hielspoor

Hielspoor bij wandelen en hardlopen

Hielspoor is voor veel hardlopers een herkenbaar probleem. ‘Na 10-15 minuten komt die diepe zeurende pijn opzetten aan de onderkant van mijn voet.’  Hielspoor geeft zo’n pijn dat je het plezier in het hardlopen spontaan verliest. De pijn aan de voetzool wordt veroorzaakt door een verkramping van de voetzoolspier, de fascia plantaris. Deze verkramping zal onherroepelijk voor pijn zorgen. Door de verkramping kan er echter ook een chronische ontsteking ontstaan bij de aanhechting ter hoogte van de hiel.

De filosofie van de osteopaat bij hielspoor

De basisspanning van de fascia plantaris wordt bepaald door verschillende factoren. Wanneer er blokkades in de voet zitten zal de osteopaat deze losmaken. Ook de mobiliteit van de knie, heup en lage rug is van essentieel belang voor de spanning van de fascia plantaris.
Verder heeft de fascia plantaris ook een belangrijke relaties met het buikvlies wat zich rond de prostaat, baarmoeder en de blaas bevind. Ze hebben een zelfde embryologische oorsprong en functioneren hierdoor in een balans met elkaar. Constant wordt er informatie uitgewisseld. De osteopaat is de enige manuele discipline die gespecialiseerd is om de mobiliteit van de organen te verbeteren. Wanneer men de oorzaak behandelt zal de spanning in fascia plantaris en de achillespees ook snel afnemen.

Nieuwe loopschoenen

Een andere loopschoen met meer steun biedt vaak wat verlichting. Echter is deze oplossing vaak tijdelijk. Het heeft weinig zin om nieuwe loopschoenen te kopen als er nog blokkades in de voet aanwezig zijn. Een stevigere zool en stugger contrefort zulllen alleen de voetblokkades meer ondersteunen. Een nieuwe zool heeft echter wel nut als de voetblokkades behandelt zijn. Op deze manier biedt een goede loopschoen steun aan gezonde mobiele voetgewrichtjes.

Deel deze pagina

Maak een afspraak

Maak een afspraak of nee contact op om een vraag te stellen