Rug – en of nekpijn bij uw kind

Nek – en rugpijn bij kinderen

De nek en de rug zijn een keten van wervels en tussenwervelschijven. Deze wisselen elkaar af. De druk in de tussenwervelschijven wordt beïnvloed door wat we doen, maar ook door de stand van de wervel. Rug – en nekklachten kunnen ontstaan wanneer er een bewegingsverlies is ter hoogte van een wervel. Dit kan ontstaan door teveel druk op het hoofdje tijdens de bevalling, maar kunnen ook later ontstaan door een valpartij, hersenschudding, kneuzingen, … ‚Ä®Deze klachten komen regelmatig voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Wanneer het bij kinderen voorkomt is het belangrijk deze ernstig te nemen. Dit omdat ze nog in de volle groei zijn en dus de wervelkolom in volle ontwikkeling is.

Spanning op de buik

Kinderen die klagen van vage klachten zoals rugpijn, buikpijn, hoofdpijn; vermoeidheid, hyperactiviteit, … kunnen ook bij de osteopaat terecht. Dit komt omdat de buik een verbinding heeft met de wervelkolom. Deze verbinding is via de radix mesenteri, m. iliopsoas en nog veel andere structuren. Deze hechten allemaal aan het bekken of de wervelkolom. Die als gevolg rugklachten kunnen geven. De organen hebben ook verbinding met de volledige wervelkolom tot in de nek via het zenuwstelsel. Deze kunnen ook blokkades veroorzaken met nek – en rugklachten tot gevolg, soms zelfs hoofdpijn. De osteopaat is gespecialiseerd om de spanningen van de buik te verminderen en dit kan ervoor zorgen dat de pijn en spanning van de rug verdwijnen.

Invloed van stress

Kinderen hebben meer stress dan we denken. Wanneer we stress hebben gaan we al onze spieren aanspannen. Zo hebben we verschillende spieren die aanhechten aan de wervelkolom. Wanneer deze onder spanning geraken, kunnen ze verschillende blokkades veroorzaken. Deze kunnen nek – en rugpijn geven. Hier kan de osteopaat helpen.
Er zijn ook andere oorzaken zoals een operatie, trauma, scoliose, groeispurt, zwakke enkels, ... Hier kunnen we ook helpen om de pijn te verminderen.

Wat kan een osteopaat doen:

we gaan op zoek naar bewegingsverliezen in heel het lichaam van het kind. We gaan ze herstellen waar het nodig is. Zo gaan we bij een scoliose trachten de spanningen weg te nemen zodat de scoliose niet progressiever wordt. Een scoliose op zich mag geen pijn geven. De spanningen verminderen gaan we bij de andere oorzaken ook doen. Door de oorzaak van de klachten weg te nemen, verdwijnen de klachten en kan de verdere ontwikkeling optimaal plaatsvinden bij het kind.


  • Osteopathie Lindeman
  • Praktijk Amsterdam Zuid
  • Rooseveltlaan 78
  • 1078 NM Amsterdam
  • Praktijk Amsterdam Centrum
  • Valkenburgerstraat 188e
  • 1011 NC Amsterdam
  • [T] +31 (0)20 26 141 99
  • [E] info@osteopathielindeman.nl