Bedplassen en zinderlijkheid

De osteopaat verminderd de spanning in het bekken

Bedplassen kan veel invloed hebben op het jonge kind. We spreken van bedplassen bij kindjes die ouder zijn dan 5 jaar en die meer dan 2 keer per maand hun bed vol plassen.
Hier kunnen medische stoornissen of ziekten achterliggen. Er zijn ook kinderen die medisch volledig in orde zijn maar men weet niet wat er aan de hand is. In dit geval kan osteopathie in vele gevallen helpen. Vanuit osteopathisch standpunt zijn er volgende mogelijke oorzaken :

Spanning in de blaas

Tgv de zwangerschap, de bevalling, een val, ... kunnen er spanningen ontstaan in het lichaam. Dit kan zich situeren ter hoogte van de schedel, het heiligbeen, de wervelkolom of de buikorganen. Hierdoor kan het zijn dat de blaas / rectum een verminderde beweeglijkheid krijgt. Dit heeft invloed op de kleinbekkenspieren die zorgen voor het ophouden van de plas en stoelgang. Wanneer er een blokkade zit in de wervelkolom of het heiligbeen kan dit ervoor zorgen dat het zenuwstelsel een verkeerde informatie doorgeeft naar de blaas / rectum. Beiden kunnen bedplassen of zindelijkheidsproblemen hebben tot gevolg. Wanneer er een blokkade is ter hoogte van het
bekken of hoger in de romp kunnen de zenuwen (nn pelvici) geen goede info geven naar de hersenen. Deze krijgen dan geen informatie wanneer er moet geplast worden. Dit is de meest voorkomende oorzaak waarom kinderen overdag in hun broek plassen.

Stress zorgt voor spanning in het bekken

Emoties of stress kunnen ook een oorzaak zijn van bedplassen. Ze zorgen voor spanningen in
het lichaam en het zenuwstelsel verliest haar balans. Normaal gezien wordt het aanspannen van de
sluitspier bewust aangestuurd door het zenuwstelsel. Zo niet kan dit bedplassen of
zindelijkheidsproblemen geven. Wanneer een kind stress heeft wordt er het antidiurethisch hormoon geproduceerd wat zorgt voor de aanmaak van urine. Dit zorgt ervoor dat kinderen heel de tijd moeten plassen.
Wanneer kinderen stress hebben, vertonen ze vaak nog andere symptomen zoals hyperactiviteitconcentratieproblemen, buikpijn, hoofdpijnrugklachten en eventueel ook slaapproblemen.

De behandeling van de osteopaat

Er zijn dus heel wat redenen die ervoor kunnen zorgen dat uw kind bedplast. Als osteopaat kunnen we de
beweeglijkheid thv de kleinbekkenorganen en de darmen terug herstellen. We kunnen ook eventuele
blokkades thv het heiligbeen of de wervelkolom wegnemen zodat ze terug een goede informatie kunnen
doorsturen. Het zenuwstelsel wordt terug in balans gebracht.


  • Osteopathie Lindeman
  • Praktijk Amsterdam Zuid
  • Rooseveltlaan 78
  • 1078 NM Amsterdam
  • Praktijk Amsterdam Centrum
  • Valkenburgerstraat 188e
  • 1011 NC Amsterdam
  • [T] +31 (0)20 26 141 99
  • [E] info@osteopathielindeman.nl