ADHD en ADD

Wat voor verschillen zie je tussen ADHD en ADD?

ADHD staat voor: attention deficit hyperactivity disorder, waarbij hyperactiviteit een belangrijke rol speelt. Attention Deficit Disorder (ADD) is een subtype van ADHD. Bij ADHD staat onoplettendheid op de voorgrond. Bij ADD staat het aandachtstekort meer op de voorgrond.

De invloed van het zenuwstelsel

Na de bevalling kan het zijn dat er een verminderde mobiliteit is ter hoogte van de schedelbeenderen, de wervelkolom en/of de organen. Dit geeft spanningen waarop de hersenen reageren en het zenuwstelsel overbelast wordt. Hierdoor krijgen we geen goede balans tussen activiteit en passiviteit van het zenuwstelsel. Deze verminderde mobiliteit (blokkades) kunnen ervoor zorgen dat de symptomen van  ADHD en ADD verergeren.

De invloed van de darmen

Darmproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van verergering van de symptomen. De darmdynamiek staat in verbinding met de hersenen dus is een gezonde darmwerking ook belangrijk ter behandeling van ADHD en ADD. Daarnaast kan een verminderde darmbeweeglijkheid ervoor zorgen dat het vegetatief zenuwstelsel in een onbalans komt. Dit zenuwstelsel zorgt in het kort voor een activiteit (orthosympaticus) en een passiviteit (parasympaticus). Een constante activatie van het orthosympatisch zenuwstelsel zullen tevens de symptomen vergroten.

Een andere oorzaak i.v.m. het ontwikkelen van ADHD is stress tijdens de zwangerschap van de moeder. Via de navelstreng komen er stresshormonen (cortisol) bij de baby. Langdurige tress kan leiden tot hyperactiviteit, doordat de hersen gewend raken aan een te hoge suikerspiegel.

Osteopathie en hun behandeling:

De osteopaat gaat werken op de mobiliteit van de schedelbeenderen, de wervelkolom en het ruggenmerg, de hersenvliezen en de organen. Ook zal hij op de darmwerking stimuleren. Door beperkingen weg te nemen wordt het centraal zenuwstelsel minder gevoelig voor prikkels en ontstaat er een betere balans. De zachte technieken verminderen de bewegingsdrang, verbeteren de concentratie waardoor explosief gedrag, agressie en woede minder wordt. Door regelmatig een osteopathische behandeling te geven kunnen we deze kinderen helpen. Daarnaast is voeding ook zeer belangrijk. Deskundig advies wordt meegegeven.


  • Osteopathie Lindeman
  • Praktijk Amsterdam Zuid
  • Rooseveltlaan 78
  • 1078 NM Amsterdam
  • Praktijk Amsterdam Centrum
  • Valkenburgerstraat 188e
  • 1011 NC Amsterdam
  • [T] +31 (0)20 26 141 99
  • [E] info@osteopathielindeman.nl