ADHD en ADD

Wat voor verschillen zie je tussen ADHD en ADD?

Er is een groot verschil tussen ADHD en ADD. Bij ADHD zijn de kinderen, maar ook volwassenen vaak onrustig, hebben ze moeite met stilzitten, zijn ze actiegericht en praten ze heel veel. Bij ADD is er eerder sprake van dromerigheid in combinatie met weinig lichaamsactiviteit. Wat ADHD en ADD wel gemeen hebben, is dat ze vergeetachtig kunnen zijn en zich niet goed kunnen concentreren op spelen werk. Ze reageren vaak snel en impulsief.

De invloed van het zenuwstelsel

Na de bevalling kan het zijn dat er een verminderde mobiliteit is ter hoogte van de schedelbeenderen, de wervelkolom en/of de organen. Dit geeft spanningen waarop de hersenen reageren en het zenuwstelsel overbelast wordt. Hierdoor krijgen we geen goede balans tussen activiteit en passiviteit van het zenuwstelsel. Deze verminderde mobiliteit (blokkades) kunnen voor ADHD, ADD en andere gedragsproblemen zorgen.

De invloed van de darmen

Darmproblemen kunnen ook een oorzaak zijn. De darmdynamiek staat in verbinding met de hersenen dus is een gezonde darmwerking ook belangrijk ter behandeling van ADHD en ADD. Daarnaast kan een verminderde darmbeweeglijkheid ervoor zorgen dat het vegetatief zenuwstelsel in een onbalans komt. Dit stelsel zorgt in het kort voor een activiteit (orthosympaticus) en een passiviteit (parasympaticus).Bijkomende ondersteuning voor darmflora en regulatie van de bloedsuikerspiegel is mogelijks ook nodig.

Een andere oorzaak i.v.m. het ontwikkelen van ADHD is stress tijdens de zwangerschap van de moeder. Via de navelstreng komen er stresshormonen (cortisol) bij de baby. Stress kan leiden tot hyperactiviteit.

Osteopathie en hun behandeling:

De osteopaat gaat werken op de mobiliteit van de schedelbeenderen, de wervelkolom en het ruggenmerg, het hoofd en de hersenvliezen en de organen. Ook zal hij op de darmfunctie werken. Door beperkingen weg te nemen wordt het centraal zenuwstelsel minder gevoelig voor alle prikkels en ontstaat er een betere balans. De zachte technieken verminderen de bewegingsdrang, verbeteren de concentratie waardoor explosief gedrag, agressie en woede minder wordt. Door regelmatig een osteopathische behandeling te geven kunnen we deze kinderen helpen. Daarnaast is voeding ook zeer belangrijk. Deskundig advies wordt meegegeven.


  • Osteopathie Lindeman
  • Praktijk Amsterdam Zuid
  • Rooseveltlaan 78
  • 1078 NM Amsterdam
  • Praktijk Amsterdam Centrum
  • Valkenburgerstraat 188e
  • 1011 NC Amsterdam
  • [T] +31 (0)20 26 141 99
  • [E] info@osteopathielindeman.nl